Tuesday, July 24, 2012

Interview Pegawai Penilaian W41

Assalamualaikum w.b.t
Hehe dah dekat sebulan sebenaqnya diinterview, baru la ni aku nak cita pengalaman
Tak pa kan kawan-kawan, nnt kot-kot ampa ka adik-adik ka nak di interview, leh la tgk blog nie =)

Tarikh interview : 26 Jun 2012
Tempat : Aloq Setaq, Kedah

Sebelum interview
- search internet bagai nak tgk soklan-soklan yang bakal ditanya
- antara perkara-perkara yg di search KPI, Konsep 1 Malaysia, Maksud Rukun Negara, Isu semasa
- pikiaq nak pakai baju kale apa?
- nak beli kasut bertutup yang bertumit, haha kasut aku semua flat
- pinjam KOT bos nak pakai masa interview (semangat sey!!!!)
- bincang pasai pengambilan balik tanah dengan en. suami
- study skit pasai 5 kaedah penilaian

Malam sebelum di interview
- study lagi pasai KPI, Konsep 1 Malaysia dll
- semak segala dokumen dalam fail (rasa mcm dh lengkap)
- iron baju (aku pakai baju kale hijau)
- lap-lap kasut bagi kilat skit (mcm nak p interview polis lak)
- mintak maaf kat en. suami sebelum tidoq
- suh en. suami doa bg dapat keja ni =)

Pagi sebelum p tempat interview
- bangun awai o semangat nak diinterview
- cium anak nak ambik berkat

Setibanya di tempat interview
-wah ramai dah yang sampai awai pd aku
- oh rupanya ada 2 jawatan yang di interview
- p ambik no giliran
- staf bertugas cita cara susun dokumen dlm fail
- pastikan keputusan paling tinggi berada paling atas (after letak butiran diri - k/p dan surat beranak, trus letak keputusan ijazah, diploma, sijil if ada, spm, pmr)

Masa interview
- 2 orang panel (1 dr SPA n 1 lg dr JPPH)

Antara soklan-soklan yg ditanya (suspen-suspen)
- jelaskan kepentingan harta tanah kepada negara? wah stright forward kan soklannya, tp panel nak tgk kebolehan & kematangan kita dalam memberi feedback
- sekiranya jawatan ini diberi kepada kamu, apa sumbangan yang dapat diberikan kepada jabatan? hehe cari jawapan sendiri ya, aku main hentam kromo ja jawab....
- soklan pemes bezakan antara Nilai, Harga & Kos, nampak senang ja soklan ni....huih nak jawab bukan main susah o.....
- bagaimana kamu nak nilaikan Stesen Minyak bagi maksud pengambilan balik tanah....alhamdulillah ni aku leh jawab walaupun tak bp nak tepat
- tak lama sangat masa yang di ambil untuk ditemuduga lebih kurang 15 - 20 minit gitu

Haha paling lawak tak dak pong soklan isu semasa bagai
Soklan stright forward ngn keja kita
6/8/2012 ni SPA akan keluaqkan keputusan
aku menunggu dengan penuh kesabaran
InsyaAllah kalau ada rezeki Alhamdulillah kalau tak rezeki pun alhamdulillah jugak, teruskan dgn keja yang aku ada la ni =)


5 comments:

cik kumbang said...

InsyaALLAH, amin~ :)

Rashila In Da house said...

Amin cik kumbang comel~~

mamiraysha said...

Camne result? Dapat tak jadi warga JPPH?

Rashila In Da house said...

shila tak dapat, awak dapt tak?

Anonymous said...

weh... haha

 

Copyright © 2012 Reserved to Anugerah Terindah
Design by Cik Kumbang